RSS

Rikastuuko rokilla?

19 Jan

Haluatko tulla rikkaaksi ja kuuluisaksi? Haluatko elämäsi olevan täynnä glamouria, matkustamista, vastakkaisen sukupuolen edustajia, hauskanpitoa?

Älä ala rokkimuusikoksi!

Rikkaaksi pääset lottoamalla, sijoittamalla osakkeisiin, perustamalla oman firman jne. Kuuluisaksi pääset vaikkapa yrittämällä Big Brotheriin. Tai lähettämällä vihjailevia tekstiviestejä poliitikoille, tai ainakin uskottelemalla keltaiselle lehdistölle tehneesi niin. Glamouria löytyy elokuvista, matkustamiskuumeen saat pois hankkimalla Interrail-lipun. Ja vastakkaista sukupuolta sekä hauskanpitoa löytyy lähimmästä baarista.

Lievää kyynisyyttä ilmassa? No sitä sattuu aina välillä. Paremmissakin piireissä.

Kyseessä on CMX:n kahden jäsenen, Yrjänän ja Halmkronan tilitys bändin sivujen Kysy-palstalla. Mielenkiintoisinta tässä kirjoituksessa on seuraava:

Itkemättä […] voin kertoa, että näkyvätkin artistit (siis ylipäätään, ei tämä vain meitä koske) tienaavat tänä päivänä ehkä noin 20% siitä mitä tienasivat vielä kymmenen vuotta sitten, jos sitäkään.

Suostuisitteko itse tekemään töitä, jos palkkanne koko ajan laskisi – ja olisi itse asiassa laskenut viidesosaan kymmenen vuoden aikana – vaikka tekisitte ihan yhtä paljon töitä kuin ennenkin? Eikä voi tehdä yhtään sen enempää töitä musiikin parissa, kun aika loppuu kesken? Ja kaikki mahdolliset tuotteet on jo laskettu markkinoille? Sitten ei kai auta kuin alkaa tekemään niitä “oikeita töitä”.

Tämän ongelman syistä voisin kirjoittaa pitkästi. On yhä enemmän bändejä, on yhä enemmän mahdollisuuksia kuunnella musiikkia (niin laillisia kuin laittomiakin), on yhä enemmän muita tapoja viihdyttää itseään. Mutta voin kertoa mihin se johtaa: siihen, että levy-yhtiöt haluavat entistä vähemmän julkaista niiden mielenkiintoisten marginaalibändien musiikkia – ne haluavat keskittyä yhä enemmän vain niihin artisteihin ja bändeihin, joilla on potentiaalia myydä kymmeniä tuhansia levyjä Suomessa.

Se taas johtaa musiikin köyhtymiseen. Rokki ja metalli vajoavat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tulevan 10-20 vuoden aikana takaisin maan alle, undergroundiin, mikä ei 90-luvun metallimusiikin kehitystä ajatellen ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia. Rokinhan täytyy kehittyä, jottei se näivety pystyyn.

Äidit ja isät! Älkää siis ostako lapsellenne kitaraa (älkääkä suksia) vaan Galenos. Tehkää lapsestanne lääkäri.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 19.1.2012 in In Finnish

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: